Proost op de rat β de ware vader van het pils! πΊπ
Kijk, het klinkt raar, maar de nederige rat is eigenlijk de onbezongen held van de biergeschiedenis. Zonder ratten zouden we vandaag de dag waarschijnlijk nuchter, verdrietig en sociaal onbeholpen door het leven gaan.
Ten eerste: hygiëne. In de middeleeuwen waren ratten dé reden dat mensen massaal stierven aan de pest. Wat deden ze toen? Ze durfden het water niet meer te drinken — logisch, want dat zat vol dingen die zelfs een rat vies vond. Dus gingen ze het koken, gisten en brouwen. En voilà: bier! Een veilig drankje dankzij de rattenplaag.
Ten tweede: inspiratie. Wie ooit een rat heeft zien rennen met een korrel graan, weet dat dat beestje een echte brouwmeester in de dop is. De mens dacht: “Als die rat iets met graan kan doen, kunnen wij het beter.” En zo begon de beschaving.
En tenslotte: ratten zijn de ultieme kwaliteitscontrole. In oude brouwerijen zwierven ze overal rond. Geen rat in de buurt? Dan wist je dat het brouwsel niet de moeite waard was. Alleen de beste biertjes waren rat-approved.
Dus ja — zonder ratten geen angst voor besmet water, geen reden om te brouwen, geen competitie in graanmanagement, en geen spontane smaaktesten. De volgende keer dat je een pint heft, proost dan even stilletjes op het harige knaagdier dat dit allemaal mogelijk maakte.
PROOST!
Blogoverzicht >